RECOMENACIONS
CONSERVACIÓ
Les cerveses de l’Associació són cerveses artesanes elaborades amb maltes, llúpols i llevats frescos. A diferència de les cerveses comercials, no estan pasteuritzades. Per tant contenen llevats vius que cal conservar amb cura. No es pot deixar ni al sol, ni a temperatures superiors als 20 graus, es millor si es conserven en fred i en vertical.
DEGUSTACIÓ
El sabor i l’escuma poden variar en el temps com ho fa el vi. També pot produir sediments al fons. Per evitar-los convé deixar-la reposar en posició vertical i servir-la en copa o got sense abocar-la del tot. Per obtenir totes les seves propietats serviu-la a la temperatura indicada en el full de descripció. La data de consum no indica caducitat si no que és la data a partir de la qual es poden notar diferències en el sabor i/o aroma.
RECICLATGE
La caixa de cartró és reutilitzable, no la malmeteu. L’ampolla és retornable i per això té un valor econòmic de 25 cts. (ampolla 33cl) Per una millor higienització les ampolles s’han de tornar netes i esbandides. No s’abonaran ampolles brutes o amb restes seques de cervesa.
NETEJA AMPOLLES
En el procés d’envasat de la cervesa les ampolles s’esterilitzen per evitar que els microorganismes puguin alterar les condicions i el sabor. L’agent esterilitzant funciona per contacte durant uns segons, temps suficient per a garantir un envàs asèptic però insuficient davant la presència de residu sec enganxat al vidre. Per això, cada ampolla s’examina abans del procés d’envasat descartant les que no estan netes. Aquestes necessiten d’un procés de desincrustació amb sosa càustica que és llarg i costós en temps.
Per això és tan important, que retorneu l’ampolla neta. És la clau que permet mantenir uns costos baixos que al cap i a la fi, paguem entre tots. Com es neteja l’ampolla?
El secret d’uns envasos nets és l’esbandit immediat quan l’ampolla es buida per evitar que les restes solidifiquin. Si pel que sigui han quedat restes d’un dia per altre, llavors cal fer-ho amb aigua calenta i si cal agitant vigorosament l’ampolla amb el dit posat al cap perquè no s’escapi l’aigua. Si l’ampolla presenta taques exteriors, sovint ditades d’haver menjat mentre s’agafa l’ampolla, cal ensabonar-la exteriorment per deixar-la a punt per un nou servei. Si es pot, deixar-la escórrer de cap per avall és el millor.
L’ús de rentaplats sovint és contraproduent perquè usa abrillantador que queda adherit a les parets del vidre i actua com antiespumant, cosa que no ens interessa en la cervesa.
En definitiva l’ampolla ha de quedar com per beure-hi aigua sense por.
Tota ampolla que no estigui en condicions òptimes d’envasat perd el seu valor de fiança.